19 Eylül 2015 Cumartesi

YENİ BİR DÜNYANIN AYAK SESLERİ...

Son yıllarda dijital teknolojide yaşanan çarpıcı gelişmeler ve etkileri zaman zaman hayal dünyamızın bile çok ötesine gitmektedir.

Bu gelişmelerin odağında herkesin herhangi bir yer ve zamanda dijital erişim imkanına sahip olması ve dijital verileri yeni araç ve yöntemlerle analiz edebilmesi bulunmaktadır.

Henüz bu gelişmelerin neler getirebileceği,hayatı nasıl değiştirebileceği insanların,iş adamlarının,devlet adamlarının bir çoğu tarafından tam manasıyla algılanıp algılanmadığı ve toplumunda buna hazır olup olmadığı son yılların en önemli gündemlerinden birisidir.

Peki nedir bu mega trendler ;

   1- Kişiler ve İnternet.
İnsanların bir web ortamı ile etkileşimi,bağlantılı olmayı kendilerinin zihinsel,sosyal ve fiziksel doğal uzantıları olarak görmesi.

   2- Her yerde iletişim,depolama,hesap yapabilme.
Kişilerin dijital teknolojiyi kullanarak bir web ortamına,veriye herhangi bir yer ve zamanda herhangi bir araçla erişebilmesi.

   3- Yapay zeka ve çok büyük hacimde veri.
Geniş hacimde veriye ulaşabilme ve bunları analiz edebilme imkanı ve bilgisayarların bu analizlere dayanarak karar verebilmesi.

   4- "Nesnelerin İnterneti"
Cansız varlıkların dijital olarak birbirleriyle iletişimi ve etkileşimi.(4.Endüstri Devrimi)

   5- Paylaşım ve Güven Ekonomisi.
Mal ve Hizmetlerin banka,mağaza vb.kurumlar yerine doğrudan el değiştirmeye imkan veren şeffaf aynı zamanda güven sağlayan digital mekanizmaların gelişmesi.

   6- Materyallerin dijitalleşmesi.
Digital olarak elde edilen veriler ve bunların analizine dayanarak 3 boyutlu yazıcılar aracılığı materyallerin fiziki olarak elde edilmesi.

Kuşkusuz ki yukarıda sayılanlar kişisel yaşam biçimimizi etkilediği kadar iş modellerini,ticari hayatı siyaseti hatta ülkelerin idare tarzını,uluslararası ilişkilerinide etkileyecektir ve bunlara uyum sağlayan ve fırsata çevirebilen ülkeler,şirketler "gelecekte"söz sahibi olurken kendi içine kapanmış ve geçmişte yaşayanlar kaybedeceklerdir.

  Sevgili Patron,
İşin ne olursa olsun bu trendler öyle yada böyle etkilenecektir ve işlerini,iş yapış biçimini,kadrolarını velhasıl a'dan z'ye her şeyini gözden geçirme vaktidir bilirsin ki "erken kalkan erken yol alır".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder